Ingrediënten

Deze productlijn is gelanceerd om de hele wereld met de bijzondere Afrikaanse planten kennis te laten maken. De producten bevatten bijna een kwart van de plantensoorten die alleen al in Zuid-Afrika voorkomen en die een aantal van krachtigste ingrediënten die we kennen bevatten. We oogsten de planten in het wild, omdat ze dan actiever zijn. Afrika is moeilijk te temmen.

Bij de samenstelling van de productlijn beseften we dat we zorgvuldig moesten nadenken over waar de planten vandaan kwamen en hoe ze geoogst werden. Hoe konden we gebruik maken van de baobab, een boom die er 200 jaar over doet om fruit in het wild te dragen?

Het fruit van een wilde boom oogsten bleek heel goed uit te pakken voor alles en iedereen, inclusief de boom zelf. De plattelandsbewoners verdienden met het oogsten er hun zeer gewenste inkomen mee en kenden vervolgens waarde aan de boom toe, zodat de kans veel kleiner werd dat ze de boom als brandhout of de schors voor weefdoeleinden zouden gaan gebruiken.

Wat we ook ontdekten, was dat in Afrika werkelijk een heleboel bomen staan. Het is een groot continent en bevat een grote hoeveelheid open bosveld. Momenteel wordt slechts van deze soorten een heel klein percentage gebruikt van wat nog als duurzaam wordt bestempeld.

Oppervlakte-actieve stoffen: we gebruiken geen oppervlakte-actieve stoffen, hoewel dat goedkoper was geweest. Ze zijn slecht voor de huid en wij zien niet in hoe overstappen van natriumlaurylsulfaat naar natriumcocosulfaat veel verschil maakt. We gebruiken oppervlakte-actieve stoffen gebaseerd op glucosiden en  aminozuren, die veel milder voor de huid en snel afbreekbaar zijn.

Conservering: we hebben talloze mogelijkheden voor 100% natuurlijk  onderzocht, maar we onderschrijven ten zeerste de bevindingen van het Human Microbiome Project. De  bacteriën op onze huid zijn zeer belangrijk voor een gezonde huid, dus het is beter het natuurlijk evenwicht niet te verstoren. Wij hebben voor ethanol als conseermiddel gekozen omdat het vluchtig (dus het blijft niet op de huid aanwezig), natuurlijk en zeer geschikt voor de gevoelige huid is.  In het verleden dacht men dat ethanol de huid uitdroogt en aantast. Dit is het geval als het voor 50% aanwezig is in een toner, maar niet wanneer het in relatief lage concentraties gebruikt wordt in combinatie met oliën die aantasting van de huid tegengaan.

Werkstoffen voor het haar: dat was echt een uitdaging! We hebben geprobeerd een direct voelbaar resultaat van siliconen en quaterniums te combineren met volledig natuurlijk ingrediënten. Maar de reacties van testgroepen waren niet positief. Na zes maanden zijn we gestopt en hebben we het probleem opnieuw bekeken. Volgens ons willen mensen gezond haar en de beste manier om dat te bereiken is om niet op direct voelbaar resultaat te focussen. De gangbare merken tasten het haar aan en vervangen de natuurlijke oliën door syntetische oliën. Wij gebruiken milde schuimmiddelen die het haar veel minder aantasten en plantenoliën die de plaats innemen van de natuurlijke oliën op het haar. Kortom, we verstoren zo min mogelijk de natuurlijke kringloop. Dus als u bereid bent de producten twee weken uit te proberen, zult u geweldige resultaten zien. Verwacht echter niet à la minute ‘dikker, voller en gladder’ haar.

Emulgatoren: de laatste tien jaar hebben we onze kwaliteit aangescherpt en zo stabiele emulsies met een lage pH-waarde geproduceerd die snel afbreekbaar en 100% natuurlijk zijn. Onze body lotions en conditioners hebben een vaste pH-waarde van 5 (de natuurlijke pH-waarde van de huid) en houden zo de bacteriën op de huid en hoofdhuid in evenwicht.

Geuren: we gebruiken volledig etherische oliën en beperken het aantal oliën tot een minimum, zodat de kans op allergische reacties zo klein mogelijk is. In al onze producten zitten niet meer dan twee of drie essentiële oliën

Door Africa Organics te gebruiken ervaart u de doeltreffendheid van natuurlijke Afrikaanse ingrediënten zonder toegevoegde conserveermiddelen en zult u beseffen dat datgene wat u helpt ook Afrika helpt te helen.

Al onze producten zijn snel afbreekbaar; door ze te gebruiken draagt u bij aan de gezondheid van onze waterwegen. We zijn ook geaccrediteerd door ’Beauty Without Cruelty’ en ‘The Vegan Society’.

In het belang van gezondere mensen die op een gezondere aarde wonen, gebruiken wij geen synthetische conserveermiddelen, synthetische geurstoffen of synthetische kleurstoffen in onze producten. Ook gebruiken we geen parabenen, petrochemische stoffen, sulfaat-surfactanten, dierlijke producten, geëthoxyleerde of PEG-ingrediënten, propyleenglycol of andere ingrediënten die op de ‘zwarte lijst’ van BDIH en EcoCert staan.